Kako napisati molbu za posao

Kako napisati molbu za posao

Što je molba za posao?

Molba za posao se može opisati kao uvod u vaš životopis i ona je zapravo prvi uvid koji poslodavac ima u vas kao budućeg kandidata. Bilo da se javljate na određeni oglas za posao ili da šaljete otvorenu molbu kako bi vas se uvrstilo u bazu podataka, vaša molba za posao mora jasno dati uvid poslodavcu o vašim sposobnostima, kompetitivnim prednostima i potencijalnom doprinosu radnom mjestu za koje se prijavljujete. Sama molba mora sadržavati formu standardnog poslovnog pisma. Što ovo znači?

Kada pišete molbu, u gornji desni kut prvo morate upisati svoju adresu stanovanja, u drugi red svoj grad i poštanski broj, a u treći red datum kada ste kreirali molbu. Nakon datuma je potrebno ostaviti jedan prazan red i s lijeve strane navesti puno ime primatelja molbe, točnije poslodavca, njegovu funkciju i ime tvrtke, adresu, poštanski broj i naravno grad. Svaka molba bi trebala započeti s “Poštovani ili poštovana”, koristite prezime osobe kojoj je molba upućena ili njenu funkciju, i završavate s poslovnim tonom poput “Srdačan pozdrav”, “S poštovanjem” i na kraju vaš potpis.

Što mora sadržavati molba za posao?

Kada pišete molbu za posao morate imati na umu da ona ne smije biti duža od jedne stranice. Sadržaj valja napisati profesionalno i podijeliti ga u tri osnovna paragrafa. U prvome napišete zašto se javljate na određeno radno mjesto, u srednjem navodite svoja znanja i vještine kojima možete pridonijeti navedenom radnom mjestu, i u završnom odgovarate na pitanje zašto ste se odlučili javiti na natječaj. Molba za posao mora biti pisana s ciljem. Što ovo znači? Obraćate se direktno poslodavcu i morate pokazati kako znate da je molba oblik prve komunikacije između vas.

Molba se mora mijenjati ovisno o poslodavcu i radnome mjestu. Prije svega poželjno je da istražite tvrtku kojoj se obraćate i da dobro proučite što poslodavac traži u budućem kandidatu. U molbi je važno navesti što vas je privuklo da se javite baš na taj određeni natječaj. Molba za posao se čita prije životopisa, i upravo zato je bitno u njoj navesti iskustva koja su relevantna za novo radno mjesto. Kada opisujete svoje prijašnje radno iskustvo koje je bitno za molbu, nikako nemojte pisati “Moj posao tada se sastojao od: ” i krenuti nabrajati. Kratko i jasno objasnite što možete pridonijeti novome radnom mjestu.

Kako na kraju izgleda sastavljena molba za posao?

Nakon što ste u molbu uključili redom sve što smo naveli, bitno je da poradite na svojoj noti osobnosti. Molba za razliku od samog životopisa koristi potpune rečenice a ne samo natuknice. Noviji životopisi mogu i detaljno opisivati radna mjesta, radne dane itd. ali to nije ono što je poslodavcima bitno. Molba za posao može biti pisana u vašem stilu, točnije imate slobodu pisanja da se predstavite na jedinstven način i to je važno iskoristiti. Zašto? Poslodavci doslovno zaprimaju copy-paste molbe za posao, što im u startu daje do znanja da nije riječ o originalnim osobama.

U molbi je također bitno navesti zašto cijenite tvrtku kojoj se javljate za posao i zašto vaše znanje može doprinijeti njihovom razvoju. Molba za posao mora biti napisana jedinstveno, ali opet dovoljno profesionalno da zaintrigira primatelja. Za kraj ono najvažnije, nemojte nikako zaboraviti navesti za koje radno mjesto se prijavljujete. Iako se na prvu to može činiti logičnim, mnogi misle kako se to podrazumijeva. Tvrtke često znaju imati više otvorenih natječaja, i ovako im direktno dajete do znanja o čemu je riječ. Molbe se šalju preko poslovnih portala ili na mail poslodavca. Vodite brigu da su molba i životopis u istom formatu.

Tagovi:

Više članaka