Kako saznati oib

Kako saznati oib

Kako saznati oib i kako ga dobiti

OIB se sastoji od jedanaest slučajnih brojeva koji se u sigurnosne svrhe ne poklapaju s vašim osobnim identitetom. Kad dobijete informaciju kako saznati oib, dobit ćete dvodijelni dokument na jednoj stranici koji može služiti kao identifikacija zajedno s osobnom iskaznicom kao što je putovnica, sve dok ne dobijete nacionalnu hrvatsku identifikacijsku iskaznicu. Kada se prijavljujete na zdravstveno osiguranje ili prijavljujete za boravak, trebat će vam OIB zajedno s putovnicom za identifikaciju. OIB će vam trebati ako: planirate kupiti nekretninu u Hrvatskoj, planirate otvoriti bankovni, telefonski ili komunalni račun u Hrvatskoj, planirate boraviti u Hrvatskoj duže od uobičajenog turističkog boravka za vašu nacionalnost i prijavljujete se za boravak, planirate biti vlasnik tvrtke i / ili platiti porez u Hrvatskoj. Međutim, nije potreban OIB za iznajmljivanje imovine te tu nećete morati mučiti muku sa time kako saznati oib. Ako ste iz bilo kojeg razloga bez potpisivanja ugovora o najmu, broj vaše putovnice umjesto toga može se koristiti kao identifikacijski broj.

Kako saznati oib i gdje se prijaviti ako niste državljanin RH

Prijavljivanje za jednoga jednostavno je i trebalo bi ga obaviti čim stignete u Hrvatsku te što prije doći do toga kako saznati oib. Nije potrebno prvo započeti postupak prijave boravka. Sve što trebate je putovnica i popunjena prijava. Za prijavu nema naknade ili troškova. Da biste se prijavili za OIB identifikacijski broj, morat ćete slijediti ove korake. Prvo ispunite 1. i 3. dio prijave. Preuzmite kopiju obrasca ovdje na hrvatskom i ovdje na engleskom jeziku. Uz vašu prijavu napravite kopiju putovnice ili osobne iskaznice EU. Kako saznati oib? Posjetite bilo koji porezni ured Porezne uprave u Hrvatskoj. Ovdje je potpuni popis poreznih ureda po gradovima, uključujući brojeve telefona za kontakt i adrese. Nakon što predate prijavu, možete dobiti svoj OIB broj u roku od nekoliko minuta, ovisno o tome koliko je ured zauzet kad se prijavite. Ako ga ne možete odmah dobiti, bit će pripremljen za preuzimanje kasnije ili poštom na vašu službenu registriranu adresu. Držite dokument sa svojim brojem na sigurnom mjestu. Ako ikad izgubite dokument, možete se prijaviti za zamjenu. Najvjerojatnije vam ovaj dokument više neće trebati nakon što dobijete prvu dozvolu boravka. Vaš OIB broj bit će ispisan na dozvoli boravka i na kartici zdravstvenog osiguranja.

Kako saznati oib i zašto postoji

Hrvatsko Ministarstvo financija – Porezna uprava pokrenula je uvođenje osobnog identifikacijskog broja (OIB) u hrvatski pravni sustav. Ministarstvo financija – Porezna uprava odgovorno je za dodjeljivanje OIB-a svakoj osobi kao jedinstvenog i obveznog identifikatora u cijelom hrvatskom sustavu javne uprave. U svibnju 2008., odmah nakon uvođenja zakona o OIB-u, pokrenut je dvofazni projekt OIB-a, čiji je rok za provedbu prve faze određen do 01. 01. 2009. Pod važnim pokroviteljstvom ministra financija projekt je okupio sve institucije odgovorne za izradu prvog zapisa o rođenju / osnivanju osobe tako da se OIB utvrđuje odmah nakon događaja, na temelju razmjene informacija s Ministarstvom financija – Poreznom upravom. Projekt je realiziran na vrijeme, kao rezultat dobrog upravljanja projektima od strane Porezne uprave i APIS IT-a, suradnje svih dionika i njihovih ICT partnera. Postignuti ciljevi prve faze bili su slijedeći i svakoj osobi mora biti dostupno kako saznati oib. Svim hrvatskim državljanima dodijeljen je OIB (4 500 000). Svim pravnim osobama dodijeljen je OIB (200 000). Počevši od 01. 01. 2009., Svim novoregistriranim pravnim i fizičkim osobama OIB u stvarnom vremenu dodjeljuju tijela za registraciju. Primijenjen je učinkovit sustav interoperabilnosti, zasnovan na povezanim vladinim načelima, pružajući horizontalnu interoperabilnost procesa i podataka među institucijama korištenjem najsuvremenije arhitekture i tehnologije da bi što bilo lakše kako saznati oib.

Tagovi:

Više članaka

Izvanredne umjetničke instalacije širom svijeta

Izvanredne umjetničke instalacije širom svijeta

Izvanredne umjetničke instalacije širom svijeta predstavljaju jedinstvenu fuziju inovacije i kreativnosti, premošćujući jaz između tradicionalnog izraza i suvremenog doživljaja umjetnosti. Ove instala