Kako se obračunava kamata na kredite

Kako se obračunava kamata na kredite

Zatražite kreditKoji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Sutra 20.05.2024 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Kako se obračunava kamata na kredite i kako se snaći u svijetu kredita?

Jedna od glavnijih prepreka u današnjem upravljanju s novcem je nedovoljno upoznavanje proizvoda, kao i financijskih usluga s kojima se koristimo. Danas se očekuje da će svaka osoba barem jednom za svog života podići kredit, i upravo zato je važno razumjeti njegovu terminologiju i na što trebamo pripaziti. Tržište kredita neprestano raste, a statistike pokazuju kako su navedeni krediti najtraženiji: Kratkoročni, dugoročni i srednjoročni, nenamjenski i namjenski, krediti s fiksnim i promjenjivim kamatnim stopama.

Naravno, ukoliko dižete kredit prvi put od Vas se ne očekuje da znate svaku pojedinost i specifičnost određenog kredita, ali poželjno je da razumijete njegovu potrebu. Prije nego se pozabavimo temom Kako se obračunava kamata na kredite, bitno je da definiramo što je sami kredit. Kredit je novac koji određeni vjerovnik daje na korištenje određenom dužniku, uz određenu obvezu da se on mora vratiti za uvećani iznos, prema kamatama.

Krediti su puno više od posuđenog novca, oni sa sobom donose razna pitanja poput “Kako se obračunava kamata na kredite“? Ukoliko Vam je možda svijet bankarskih kredita previše, tada se možete okrenuti kreditnim agencijama koje nude jednostavnije i pristupačnije kredite. Brza posudba je karakteristična u nebankarskim institucijama, što svakako privlači sve veći broj ljudi koji ne žele dugoročnu financijsku obvezu.

Kako se obračunava kamata na kredite i što je kamatna stopa?

Kamatne stope se ponajviše prikazuju u postocima, dok se kamatne prikazuju u iznosu novca. Kamatna stopa će Vam pokazati koliko posto je dužnik dužan vratiti vjerovniku u odnosu na tada pozajmljen novac ili glavnicu. Kamata će nam pokazati koliko više eura dužnik mora vratiti na iznos koji je pozajmljen. Jednostavnije prikazano – Kada vi deponirate novac u određenu banku Vi ste vjerovnik, a odabrana banka je vaš dužnik, što znači da banka Vama plaća kamatu.

Naveli smo kako se kamatne stope izražavaju u postocima, dok se kamate izražavaju u novcu. Kamata je iznos naknade koju ćete plaćati (ako dugujete) ili dobivate (ako su drugi dužni Vama) za pozajmljeni iznos na dogovoreno i određeno vrijeme. Kako se obračunava kamata na kredite? Ona se obračunava prema roku otplate.

Ukoliko razmatrate uzimati kredit na dulje vremena od 20 ili 30 godina, tada je potrebno da veću pozornost obratite na sve uvjete i detalje koje taj kredit donosi. Naime, nije dovoljno gledati samo kreditne kalkulatore i uzimati u obzir samo iznos kredita, već je bitno znati kako se obračunava kamata na kredite i sve malene detalje koji su povezani uz njegovu kamatnu stopu. Naravno, nije svatko bankar i navedeno je teško za običnog građanina, što znači da je najbolja opcija da istražite više opcija i da izaberete onu po svemu najisplativiju.

Kako se obračunava kamata na kredite i kako odabrati najbolji kredit?

Istina je da različiti krediti imaju različite rizike, a oni će najviše ovisiti o valuti, njegovoj ročnosti kao i načinu promjenjivosti kroz njegove kamatne stope. Svaki korisnik kredita ili budući potrošač kredita bi trebao imati sve informacije za procjenu određenog rizika koji je povezan s kreditom u koji se planira podići. Da bi donijeli najbolju odluku za sebe i dobili određene odgovore na pitanja poput kako se obračunava kamata na kredite, potrebno je posjetiti više bankara. U razgovoru s osobnim bankarom proći ćete prvo najosnovnije točke koje su vezane za kredit.

Prvo ćete se detaljno upoznati sa svojom trenutačnom financijskom situacijom i saznat ćete što si putem nje možete priuštiti. Sljedeći korak je gledanje Vašeg statusa u matičnoj banci i uvid u Vašu kreditnu prošlost. Zadnja stavka razgovora je razmatranje za što Vam je zapravo potreban kredit i koliko novaca Vam je potrebno. Kada uz pomoć bankara sastavite neku osnovu, tada slijedi priča o kamatama i kamatnim stopama i odgovor na pitanje kako se obračunava kamata na kredite. Na kraju se sve svodi na to koliko novaca Vam je zapravo potrebno i koliko si možete priuštiti.
Tagovi:

Više članaka