Kako se oprostiti od voljene osobe

Kako se oprostiti od voljene osobe

Kako se oprostiti od voljene osobe, gubitak voljene osobe

Nažalost, gubitak voljene osobe je dio našeg života. Svi smo se susreli s gubitkom voljene osobe, i ovim trenucima je od iznimne važnosti da znamo da nismo sami i da su osjećaji teške i ponekad dugotrajne tuge normalni. Vrijeme liječi sve rane, tako će i s vremenom se vaša tuga stabilizirati. Kako se oprostiti od voljene osobe i kako se nositi s gubitkom? Mnogi od nas se nose sa tugom i ožalošćenosti kao primarnim osjećajima kada izgubimo voljenu osobu. Tugovanje je danas poprimilo opis koji se najviše veže upravo za gubitak voljene osobe. Iz procesa tugovanja nastali su razni običaji poput okupljanja prijatelja s obitelji najbližih, odlazak na sahranu obučeni u crno i slično. Različita društva imaju različite procese tugovanja kroz koje prolaze, ali dijelimo zajednički cilj, a to je prolazak kroz tugu. Kako se oprostiti od voljene osobe je nažalost pitanje koji varira od osobe do osobe. Tuga je osjećaj koji može i ne mora potrajati.

Kako se oprostiti od voljene osobe, faze tugovanja

Mnoga istraživanja su pokazala kako se tugovanje zapravo odvija u tri faze; Izbjegavanje, suočavanje, oporavak. Stanje šoka uzrokovat će nevjericu i negiranje čiji je rezultat izbjegavanje. Jednostavno ne možete prihvatiti činjenicu da voljena osoba više nije pored vas. Kada se nekako suočite sa stvarnošću gubitkom onda nastupa suočavanje, ovdje tuga dolazi do intenzivnijeg oblika i možete osjetiti više osjećaja poput: Ljutnje, bespomoćnosti, frustraciju, napuštenost, protest, čežnja za voljenom osobom itd. Oporavak je zadnja faza kroz koju prolazite, a ono opisuje privremeni odmak i donosi olakšanje nakon procesa tugovanja za voljenom osobom. Osjećat ćete prazninu koju je za sobom ostavila osoba, no tijekom vremena učinkovito ćete se suočiti s praznoćom i prilagoditi se novim životnim promjenama. Kako se oprostiti od voljene osobe je pitanje koje mnoge zatekne nespremnima, jer činjenica je da nikada ne znamo što sutra donosi. Nažalost, svatko od nas će se suočiti s navedenim fazama tugovanja u procesu kako se oprostiti od voljene osobe, bitno je da znamo da smo učinili sve što smo mogli.

Kako se oprostiti od voljene osobe, proces oporavka

Suočavanje s tugom na mnoge ostavi negativne posljedice na tjelesno ili mentalno zdravlje. Tuga će se s vremenom smanjiti, i tako ćete svoju energiju opet moći usmjeriti na svakodnevni život. U početku, na određene dane poput proslave rođendana voljene osobe koje ste izgubili ili na godišnjicu smrti tuga vas opet može prevladati, ali na manji način nego prije. Kako se oprostiti od voljene osobe i koliko traje cijeli proces tugovanja? Opraštanje od voljene osobe nikada nije lako, a proces tugovanja može trajati od par mjeseci pa do nekoliko godina. Napadaji tuge su nažalost neizbježni i to je sasvim normalna reakcija ako ste izgubili nekoga veoma bliskoga. Mnoge stvari mogu utjecati na kako se oprostiti od voljene osobe, od načina smrti pa do činjenice koliko godina vi imate. Prilagoditi se činjenici da vam je voljena osoba umrla je težak proces. Ponekada vas može ostaviti bez objašnjenja uz osjećaj tjeskobe, ali sve je ovo sasvim normalno. Svaka smrt je teška, bilo da je riječ o prijatelju, roditelju, djetetu ili supružniku. Ne postoji umirujuća činjenica koja vam može objasniti zašto se navedeno dogodilo.

Tagovi:

Više članaka