Kako se riješiti grinja i bakterija

Kako se riješiti grinja i bakterija

Zašto grinje nisu dobre za ljudsko zdravlje

Grinje su mikro bića koja se mogu nastaniti u našem domu na svakakvim mjestima iako prvo pomislimo na krevet, ali ima ih posvuda. One se hrane otpacima mrtve kože sa čovjeka ili kućnih ljubimaca. Same po sebi nisu opasne, ali je opasan izmet, fekalije koje one proizvode te to može utjecati na zdravlje osoba slabijeg imuniteta kao što su djeca, starije osobe, osobe sklone alergijama.

Fekalije koje grinje proizvode mogu izazvati alergijsku reakciju te čak utjecati na razvoj astma, te ukoliko se neredovito održava higijena u domu mogu stvoriti ozbiljan problem za alergičare. Kućni ljubimci više nego ljudi odbacuju mrtvu kožu, pa ukoliko imate kućne ljubimce usisavanje i brisanje podova i površina treba biti redovita, barem dva puta tjedno.

Redovito čišćenje namještaja, pogotovo namještaja koji ima tkaninu na sebi neka vam postane uobičajena stavka u vašim tjednim rutinama održavanja higijene doma. Osobe koje imaju alergiju će bilo udisanjem ili preko kože u dodiru sa fekalijama oslobađati histamin koji će uzrokovati probleme dišnih puteva, te će se pojaviti suzne oči, hunjavica, kihanje, svrab nosa i grla, začepljenje nosa, crvenilo i svrab u očima, kašalj i astma.

Gdje se grinje nastanjuju

Grinjama pomaže vlaga da se održe na životu, stoga u našim krevetima gdje spavamo i tokom noći se oznojimo, madrac i posteljina predstavljaju savršen dom gdje se one mogu održavati i razmnožavati. Stoga je jako važno na dnevnoj bazi posteljinu otkriti ukoliko je ne možete svakodnevno ostaviti na suncu da se osuši i prozrači. Posteljinu je potrebno redovito mijenjati, a madrac usisavati sa dubinskim usisavačem.

Kako biste spriječili pojavu grinja i bakterija u vašem krevetu i madracu najbolje bi bilo nabaviti antialergijski madrac od latexa i techno-gel jezgri jer oni u sebi sadrže antibakterijske sastojke koji će uništiti grinje i bakterije, te one u takvom madracu neće moći preživjeti. Latex madraci osiguravaju protok zraka te će na taj način riješiti i problem vlage u madracu, te razvoj plijesni.

Grinje se mogu nastaniti i u vašoj fotelji ili trosjedu gdje boravite često ili vaši kućni ljubimci. Tapecirani namještaj je također idealno mjesto gdje se one mogu smjestiti i živjeti, a ukoliko prašinu ne brišemo mokrom krpom naći ćemo ih i na zavjesama, odjeći, klima uređajima koji se neredovito čiste i održavaju.

Grinje i bakterije kako ih se riješiti

Grinje i bakterije se mogu iz vašeg doma riješiti jedino redovitim čišćenjem i održavanjem optimalne vlage zraka u domu. S obzirom da i bakterijama i grinjama vlaga pogoduje u njihovom opstanku koristite se klima uređajima ili drugim uređajima koji održavaju optimalnu vlagu zraka u vašim prostorijama.

Jastuke ukoliko imate punjene perjem najbolje je da ih se odmah riješite i kupite nove antibakterijske jer inače vam je glava u leglu grinja i carstvu njihovih fekalija. Madrac također ukoliko možete promijenite i kupite antibakterijski. Redovito usisavanje madraca, pranje posteljine na minimalno 60 stupnjeva, usisavanje ostalog tapeciranog namještaja, brisanje prašine mokrim krpama, redovno provjetravanje prostorija i održavanje optimalne vlage u vašim prostorijama bi trebalo biti dovoljno da grinje i bakterije postanu vaša prošlost.

Ukoliko niste u mogućnosti zamijeniti madrac antibakterijskim, dobra stara soda bikarbona može se utrljati u madrac, ostaviti neko vrijeme te usisati madrac sa svim ostacima grinja i njihovih fekalija, te gnijezda koje su si napravile. Možete napraviti i smjesu sode bikarbone u vodi pa pošpricati krevet, te nakon toga ga usisati, ali u tom slučaju ćete trebati ostaviti madrac na suncu da se osuši kako ne bi bio vlažan pred spavanje.

Tagovi:

Više članaka