Što je interkalarna kamata

Što je interkalarna kamata

Zatražite kreditKoji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 12:00
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Što je interkalarna kamata?

U postupku ste dizanja kredita i pitate se što je interkalarna kamata. Interkalarna kamata je kamata koja se naplaćuje prema iznosu kredita za period od dana isplate kredita do dana kad kreće otplata kredita. Pojednostavljeno rečeno to je kamata koja se plaća od trenutka kada je kredit isplaćen na vaš bankovni račun do dana kad kreće otplata prve rate kredita.

Ukoliko se do sada niste susretali sa ovim terminom možda će vas iznenaditi ova naknada i pitat ćete svog bankovnog referenta što je interkalarna kamata. Vaš će vam bankovni referent objasniti o čemu se radi jer zapravo novac ste primili na bankovni račun a prva rata obično neće dospijevati taj isti dan kad vam je novac uplaćen, a banke naplaćuju svaki dan koji koristite novac.

S obzirom da iznos interkalarne kamate ovisi i o iznosu kredita moglo bi vas neugodno iznenaditi sam iznos interkalarne kamate, no može se dogovoriti i najčešća je praksa da se taj iznos odbije od iznosa kredita koji će biti uplaćen na vaš račun.

Što je interkalarna kamata i kako se računa?

Što je interkalarna kamata i zašto se ona naplaćuje smo objasnili, no kako se ona računa ćemo sada prikazati na konkretnom primjeru. Da biste razumjeli izračun trebate prvo znati o čemu ovisi izračun iznosa interkalarne kamate.

Ovaj izračun ovisi prvenstveno o iznosu kredita, nominalnoj kamatnoj stopi koja je određena za vaš kredit, dan isplate kredita na vaš bankovni račun, te o danu u mjesecu kada započinje oplata prve rate kredita. Znači ako se radi o manjem iznosu kredita i iznos interkalarne kamate će biti manji.

Evo na primjeru kako se računa i što je interkalarna kamata, te njen izračun na ovom jednostavnom primjeru. Na primjer dignuli ste kredit od 20.000 € uz nominalnu kamatnu stopu od 7%. Isplata kredita je bila desetog u mjesecu, a prva rata će doći na naplatu 31 u mjesecu. Izračun je dakle potrebno računati za 20 dana se se računa od 11-tog do 31-og dana. Iznos kredita 20.000 € se množi sa 7 (kamatna stopa kredita) te množi sa tih 20 dana i dijeli sa 365, te sve na kraju podijelite sa 100. Dolazite do iznosa 76,71 € koliko iznosi interkalarna kamata za vaš kredit. Svi krediti imaju interkalarnu kamatu jer uvijek postoji taj vremenski odmak između isplate i dana kad počinje otplata kredita.

Što je interkalarna kamata i može li se izbjeći

Što je interkalarna kamata i može li se izbjeći prilikom dizanja kredita. Vrlo su rijetki slučajevi kada se interkalarna kamata ne računa, zapravo isti dan bi trebala biti isplata kredita na vaš bankovni račun i taj dan bi trebala započeti otplata vašeg kredita. Jedino u tom slučaju ne bi bilo ovog troška koji trebate podmiriti banci za izdavanje kredita.

No u praksi se to izuzetno rijetko događa jer banke su te koje određuju koji dan će vam biti isplaćen kredit što ovisi o internim procedurama banaka odobravanja kredita koje uključuje i provjeru vaše kreditne sposobnosti. Sve to traje neko vrijeme od trenutka kada ste podnijeli zahtjev za kredit, a ovisi i o iznosu kredita koji želite dignuti jer što je veći iznos kredita to su i provjere detaljnije i sama procedura prikupljanja dokumentacije, te finaliziranje i potpisivanje kredita kod javnog bilježnika također oduzima vrijeme.

Vrlo teško da će se isti dan realizirati isplata kredita na vaš bankovni račun i da će taj dan dospijevati prva rata otplate kredita, pa to što je interkalarna kamata obračunata iako i za jedan dan vas ne bi trebalo iznenaditi.

Tagovi:

Više članaka