Vodič za ulaganje za početnike: Sve što trebate znati

Vodič za ulaganje za početnike: Sve što trebate znati

Zatražite kreditKoji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Sutra 22.04.2024 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Savjeti za ulaganje za početnike

Ukoliko nemate iskustva sa ulaganjem bilo koje vrste i područje ulaganja vam nije poznato prvo se trebate držati jednostavnih pravila. To znači da trebate ulagati jednostavnim metodama bez kompliciranih strategija financijskih ulaganja. Ulažite u jednostavne burzovne i fondovske transakcije koje razumijete i u proizvode na burzama koje razumijete i čije tržišno kretanje razumijete.

Nemojte se povoditi emocijama, odnosno uključivanje u grupu ulagača ne mora značiti uvijek i dobitak, ako netko prodaje dionice ne znači da radi ispravno, možda će baš suprotni postupak dok drugi prodaju a vi kupujete dionice dovesti do velikog dobitka. Također nemojte biti previše samouvjereni jer ulaganje nije kockanje iako ima nekih karakteristika kockanja ponekad, ali nemojte niti bojati gubitka jer bi vas taj strah mogao dovesti do neracionalnih odluka. Činjenice sagledajte realno i razmislite i dopustite sebi vremena za donošenje odluke.

Kod ulaganja trebate znati da niske naknade donose više prinose za vas. Naknade mogu biti za upravljanje vašim portfeljom, naknade za manje iznose uplate, naknade za transakcije, naknade za ostvarene prinose, o svemu se raspitajte ukoliko ulažete preko posrednika kako vas ne bi neugodno iznenadili iznosi naknada kod ostvarivanja dobitka za vaše ulaganje.

Rasporedite ulaganje

Iako nemate veliki iznos novca za ulaganje rasporedite novac i redovno ulažite manje iznose novca, na primjer 50tak eura mjesečno pristojan je iznos za redovno ulaganje jer čak i da nemate prinosa niste uložili veliki novac nego ste ga rasporedili. Time dolazimo do savjeta o pasivnom ulaganju što znači da ulažite novac da biste posjedovali dionice ili portfelj.

Ulažite konstantno i u različite fondove i dionice, te nemojte odmah prodavati kada vidite fluktuaciju na tržištu jer se situacija može preokrenuti, a vi ćete i dalje imati vlasništvo nad portfeljom.

Možete čak i posuditi novac kako biste ulagali, a to me služe i hitri krediti koji vam mogu pomoći za inicijalni iznos kapitala koji možete rasporediti na različite portfelje i napraviti dugoročni plan. Kod kratkoročnih ulaganja rizik je veći, no kod dugoročnih rizik je svakako manji. Špekuliranje je karakteristično za kratkoročna ulaganja, a milijarderi koji su se obogatili nisu to ostvarili špekuliranjem već promišljenim dugoročnim ulaganjem koje vam i preporučujemo.

Pametno ulaganje

Pametnim ulaganjem smatramo da ulažete kako biste bili zadovoljni onim što radite. Pametno ulaganje podrazumijeva da svoj novac rasporedite između različitih vrsta portfelja sa različitim rizicima i prinosima. Vjerujte na ovakav način možete dugoročno zaraditi više novca nego da ste sav novac uložili u visoko rizični portfelj na kojem možete zaraditi puno novaca, ali i izgubiti puno novaca.

Ukoliko svoje ulaganje rasporedite na različite portfelje automatski na primjer rasporedite iznos novca na desetak različitih kompanija koje se bave istom djelatnosti možete pratiti prirast za svaku kompaniju, time ćete smanjiti rizik jer će u nekim prirast biti veći dok će u drugim biti manji, pa će se rizik izjednačiti zbog ulaganja u više kompanija. Najvažnije je da rizik rasporedite na različita mjesta jer neće u svim kompanijama rizik biti jednako velik ili jednako nizak.

Na kraju za svoja ulaganja trebate znati i porezni tretman jer se svako ulaganju u kapital oporezuje kao dohodak od kapitala na svaku zaradu koju ostvarite. Na taj segment morate računati jer će država uzeti svoj dio kako god okrenete.

Tagovi:

Više članaka