Higijena nakon kiretaže

Higijena nakon kiretaže

Higijena nakon kiretaže i razlozi za zahvat

Kiretaža se može koristiti kao dijagnostički ili terapijski postupak za abnormalno krvarenje. Kiretažom se služi i za otkrivanje raka ili kao dio istrage o neplodnosti (nemogućnost zatrudnjenja). Tkiva dobivena kiretažom mogu se pregledati pod mikroskopom. Abnormalna krvarenja iz maternice mogu također biti posljedica neravnoteže hormona ili poremećaja (posebno estrogena i progesterona), posebno u žena koje se približavaju menopauzi ili nakon menopauze.

Usisni kiretaža koristi usisavanje za uklanjanje sadržaja maternice. Usisna kiretaža može se koristiti nakon pobačaja za uklanjanje fetusa i drugih tkiva ako nisu sva prirodno prošla. Ako se ta tkiva ne uklone u potpunosti, može doći do infekcije ili jakog krvarenja. Te je bitna i higijena nakon kiretaže.

Povremeno nakon poroda, mali komadići posteljice (nakon poroda) ostaju prilijepljeni za endometrij i ne prolaze. To može uzrokovati krvarenje ili infekciju. Kiretaža se može koristiti za uklanjanje ovih fragmenata kako bi endometrij mogao pravilno zacijeliti te je postupak uspješan ako je i higijena nakon kiretaže uspješna.

Higijena nakon kiretaže i njena važnost

Proces oporavka i higijena nakon kiretaže će se razlikovati ovisno o vrsti provedenog postupka i vrsti anestezije koja je primijenjena. Nakon što vaš krvni tlak, puls i disanje budu stabilni i budete na oprezu, bit ćete prebačeni u bolničku sobu ili otpušteni kući. Ako se ovaj postupak izvodio ambulantno, trebali biste planirati da vas druga osoba vozi kući. Nakon kiretaže tokom koje se koristi lokalnu anesteziju, možete se odmoriti oko dva sata prije nego što odete kući.

Možda ćete htjeti nositi higijenski uložak protiv krvarenja jer je jako važna i higijena nakon kiretaže. Normalno je da imate nekoliko točkica ili lagano krvarenje iz rodnice nekoliko dana nakon zahvata. Prvih nekoliko dana nakon kiretaže možete osjetiti grčeve. Možda će vam se naložiti da se ne ispirate, ne upotrebljavate tampone ili imate spolni odnos dva do tri dana nakon kiretaže ili neko vrijeme koje vam je preporučio liječnik.

Možete imati i druga ograničenja u svojoj aktivnosti, uključujući naporne aktivnosti ili dizanje teškog tereta. Budući da kiretaža uklanja sluznicu maternice, sluznica se mora obnoviti. Sljedeća menstruacija može započeti ranije ili kasnije nego inače. Možete nastaviti s uobičajenom prehranom, osim ako vam liječnik ne savjetuje drugačije. Uzmite sredstvo protiv bolova zbog grčeva ili bolnosti prema preporuci liječnika. Paracetamoli ili aspirini vam mogu pomoći protiv bolova, ali pazite i na njihov učinak da ne dođe do povećanog krvatenja. Zato je važno savjetovati se sa liječnikom. Liječnik će vas savjetovati kada se trebate vratiti na daljnje liječenje ili njegu.

Higijena nakon kiretaže i što možete učiniti prije samog zahvata

Liječnik će vrlo detaljno objasniti postupak i dati vam mogućnost postavljanja bilo kakvih pitanja o tom postupku jer je priprema prije jednako važna kao i higijena nakon kiretaže. Pored kompletne povijesti bolesti, liječnik može obaviti i cjeloviti fizički pregled kako bi se uvjerio da ste dobrog zdravlja prije podvrgavanja postupku.

Možete se podvrgnuti pretragama krvi ili drugim dijagnostičkim pretragama. Ako se vaš postupak radi u lokalnoj anesteziji, liječnik će vam dati upute o postu. Ako ste trudni ili sumnjate da ste trudni, obavijestite svog liječnika. Obavijestite svog liječnika ako ste osjetljivi ili ste alergični na bilo koji lijek, jod, lateks, traku i sredstva za anesteziju (lokalna i opća). Obavijestite svog liječnika o svim lijekovima (propisanim i bez recepta) i biljnim dodacima koje uzimate.

Također informirajte svog liječnika ako ste skloni poremećaju krvarenja ili uzimate lijekove protiv zgrušavanja krvi. Možda će biti potrebno da zaustavite ove lijekove prije postupka. Ako se prije postupka daje sedativ, trebat će vam netko tko će vas nakon toga odvesti kući. Možda ćete htjeti ponijeti higijenski ubrus koji ćete nositi kući nakon postupka. Higijena nakon kiretaže iznimno je bitna i prethodno pitajte liječnika što vam je nakon zahvata potrebno za pravilnu njegu.

Tagovi:

Više članaka

Clavosan – krema protiv gljivica

Clavosan – krema protiv gljivica

Clavosan krema je namijenjena liječenju protiv gljivica kože i gljivica noktiju. Možda mnogi od nas i nisu svjesni, ali gljivice su vrlo opasne za ljudsko zdravlje jer uzrokuju nekrozu tkiva koja se m

Zašto nastaju gljivice na noktima

Zašto nastaju gljivice na noktima

Gljivice na noktima nisu samo estetski problem, već je to ujedno i ozbiljan zdravstveni problem. Osim što vam nokti na stopalima ne budu baš pretjerano atraktivno izgledali, ujedno će vam nokti biti b

Kako hijaluron djeluje na usne

Kako hijaluron djeluje na usne

Izgled je svima važan u životu. Možemo naravno reći da izgled nije sve nego je bitno upoznati kakva je osoba ispod površnih stvari i bili bi u pravu. No bez obzira na to, nikako ne možemo reći