Kako očistiti kompjuter

Kako očistiti kompjuter

Kako očistiti kompjuter, bolji rad kompjutera

Možda ste primijetili kako vam u posljednje vrijeme kompjuter radi nešto sporije nego inače, ovo je znak da je vrijeme da se kompjuter očisti. Pod čišćenjem kompjutera ne mislimo na čišćenje prašine, iako je i to uvijek dobro došlo. Čišćenje kompjutera se odnosi na sve ono tzv. Smeće koje nakupi od brisanja datoteka, korištenja različitih programa, ostatke nekog podešavanja koji su trebali biti izbrisani, privremeni dokumenti koji su se pohranili na vaš kompjuter tijekom surfanje internetom, datoteke koje zauzimaju mjesto na discu a nisu neophodni itd. Kao što možete vidjeti iz nabrojanog, čišćenje kompjutera je puno više od pražnjenja Recycle bin-a. Brzina i učinkovitost ne samo kompjutera, nego i svih naših uređaja ovisi o tome koliko se brinemo za njih. Nerijetko se mnogi od nas žale na brzinu našeg kompjutera ili laptopa, ali nikad se ne zapitamo kako očistiti kompjuter i tako ubrzati njegovo funkcioniranje. Otkrijte kako očistiti kompjuter od nepotrebno pohranjenih stvari i kako ga opet značajno ubrzati.

Kako očistiti kompjuter, očistite sve od programa do povijesti pretraživanja

Uzmite si malo vremena i obratite pozornost na desktop vašeg kompjutera, sigurno ćete vidjeti nešto što vam više ne koristi. Svi ti programi koji vam ne koriste zauzimaju mjesto na vašem kompjuteru. Kako ih se riješiti? Samo slijedite kontrolnu ploču, obratite pozornost na značajke programa i zatim ako vam nije potreban jednostavno ga deinstalirajte i uklonite sve foldere vezano za program. Jedan od pametnijih načina kako očistiti kompjuter je svakako uporaba antivirusnih programa, ali ono što sigurno niste znali da i njihove značajke i opcije također mogu gušiti kompjuter. Ponekad programi antivirusa skupljaju vaše podatke i sukladno tome vam se pokazuju na internetu oglasi. Najbolji način da izbjegnete potpuno uklanjanje antivirusa je da proučite detaljno njihove opcije i isključite ono što ne želite. Kako očistiti kompjuter bez brisanja datoteka? Preglednici isto tako često usporavaju rad vašeg kompjutera jer sakupljaju podatke, povijest i cashe sa stranica koje ste posjetili. Jednostavno u internet pregledniku kojeg koristite pronađite opciju koja briše cookies, cashe i povijest. Također možete i nabaviti i program koji će uklanjati privremene datoteke umjesto vas i tako zaštititi vaš kompjuter od gušenja.

Kako očistiti kompjuter, koliko često treba čistiti kompjuter

Sada kada znate kako očistiti kompjuter, sigurno se pitate koliko često to trebate raditi? Savjet je svaki dan. Nikako ne želite da vam se kompjuter guši i usporava radi sitnica koje doslovno možete riješiti u svega par minuta. Također je bitno da koristite alat koji dolazi s vašim Windowsima, a to je Disc cleanup. Ako možda nikada niste koristili ovaj program, nema veze jer kompjuter će vam sam reći što trebate. Navedeni Disc cleanup možete pronaći u Control panel-u kompjutera, i kada ga pokrenete u nekoliko minuta će vam javiti sve smeće koje se nalazi na vašem kompjuteru. Smeće ovdje podrazumijeva dokumente i programe koje ne koristite. Program će vam sam ponuditi opciju gdje možete označiti što želite obrisati a što ne, jednostavno morate samo označiti kvačicom. Ovo je izvrstan način za kako očistiti kompjuter jer možete dobiti i do nekoliko megabajta slobodnog prostora a da niste ni znali da imate toliko slobodnog mjesta na vašem kompjuteru.

Tagovi:

Više članaka

Kako sigurno surfati

Kako sigurno surfati

Javne Wi-Fi mreže su sveprisutne i često su nam dostupne u kafićima, restoranima, hotelima, zračnim lukama i drugim javnim mjestima. Međutim, korištenje javnih Wi-Fi mreža može biti opasno jer su čest