Kako radi GPS

Kako radi GPS

Kako radi GPS, svakodnevno korištenje

Kao i internet, GPS je postao nešto što mnogi od nas koriste na svakodnevnoj bazi. Bilo da se radi o provjeri neke lokacije, ili kako doći do nje, većina nas je koristila GPS preko puta mobitela. Globalni pozicijski sustav ili Global Positioning System / GPS u našem pametnom telefonu, satu i ostalim uređajima radi na principu da osluškuje signale satelita koji kruže iznad nas na visini od 20 tisuća kilometara, i tako mogu odrediti gdje se nalazimo i pokazati nam najbolju rutu kako doći do neke zadane točke. Moglo bi se reći da je ovo ugrubo prikaz kako radi GPS. Možete imati GPS uvijek uključen jer vas ništa ne košta, ali mnogi od nas ne žele da se zna gdje smo i gdje idemo. Kako je došlo do GPS-a? GPS je bio prvobitno razvijen kako bi bio korišten u vojne svrhe, ali kao i internet postao je dostupan svima. O održavanju satelita koji se nalaze iznad naših glava i pomažu nam oko svakodnevnih pitanja o lokaciji brine Zrakoplovstvo američke vojske. Ono što je također bitno kako bi znali kako radi GPS je da GPS počiva na 31-om satelitu od kojih svaki stalno šalje jednosmjerni radio signal prema našoj zemlji. Kada upitate GPS za lokaciju, uređaj će primiti četiri najbolja signala u tom trenutku, jedan od signala iznad vaše glave i tri koji se nalaze na horizontu, ovako se dobiva što preciznija lokacija gdje se nalazite i kalkuliraju se rute prema mjestu gdje idete.

Kako radi GPS, funkcioniranje GPS-a

Ono što je itekako važno naglasiti je da GPS funkcionira na otvorenoj površini i najbolje je učinkovit kada je vidljivost visoka. Ovo je razlog zašto će vam primjerice GPS štekati na mjestima gdje su visoke zgrade, ili kada se nalazite u šumi ili između planina. Kako radi GPS? Ukratko, umreženi sateliti šalju signale o vremenu i podatke o određenoj lokaciji do prijemnika na našoj zemlji, ovi signali putuju brzinom svjetlosti. Neki sateliti su udaljeniji, dok su neki bliži prijemniku i zato signali iz njih znaju stizati u različito vrijeme. Nakon što se izračuna udaljenost prijemnika od minimalno 4 GPS satelita, prijemnik će dati podatke o svojoj trodimenzionalnoj lokaciji, Princip djelovanja kako radi GPS je da pronađe četiri ili više satelita i tako izračuna udaljenost između svakog od njih i na temelju toga odredio svoju poziciju. Izračun se dobiva na principu trilateracije, u biti je određivanje položaja određene točke na našoj zemlji putem pogleda na geometrijska načela trokuta.

Kako radi GPS, stiže novi GPS

Znamo kako je GPS bio izvorno razvijen kako bi koristio u vojne svrhe. Njegova zadaća bi bila koordiniranje više postrojbi tijekom neke bitke. GPS kakvog danas poznajemo za kojeg postavljamo pitanje kako radi GPS je upogonjen 1995 godine. 10-ak godina kasnije došao je u civilnu uporabu. Danas je svega GPS maleni dio u vojsci, više služi nama za pomoć oko određenih lokacija. Postoje nagađanja kako stiže i novi GPS, zvan GPS 3 i trebao bi biti do 8 puta robusniji i otporniji na hakerske upade, kao i do 3 puta precizniji. Do sada su već 2 nova satelita u našoj orbiti, a 6 ih je još u ranim fazama izrade. Znanstvenici govore kako će do 2034 godine svi naši GPS sateliti biti treće generacije, što znači još bržu uporabu GPS signala. Kako radi GPS je svakako zanimljiva tema koja se svakodnevno pomalo mijenja. Mnogi od nas nažalost ne razmišljaju o kompleksnosti satelita i kako je to napravljeno kako bi mi mogli u svako doba dana gotovo zatražiti određenu destinaciju i upute do nje.

Tagovi:

Više članaka

Kako sigurno surfati

Kako sigurno surfati

Javne Wi-Fi mreže su sveprisutne i često su nam dostupne u kafićima, restoranima, hotelima, zračnim lukama i drugim javnim mjestima. Međutim, korištenje javnih Wi-Fi mreža može biti opasno jer su čest