Koliko se puni električni auto

Koliko se puni električni auto

Koliko se puni električni auto, automobili budućnosti

Ekonomični i ekološki razlozi polako prodiru i u proizvodnju automobila. Anti naftno raspoloženje vlada već u velikom dijelu SAD-a i Europe, i upravo iz tog razloga svi veći gradovi već planiraju zabrane vezano za prodaju benzinskih i dizelskih motora. Procijene su da za 20-ak godina od danas klasični automobili će polako biti dio prošlosti a električni automobili budućnost. Kakva je situacija s električnim automobilima danas dok klasični auti još vladaju cestama? Iako svakodnevno čitamo o prednostima električnih automobila i dobrim vijestima vezano za njih, situacija na tržištu električnih automobila nikako nije bajna. Električni automobili i plug in hibridi drže samo otprilike 0, 86 % svjetskog tržišta automobilima. Mjesta za postotak rasta svakako ima, ali upitne su predikcije da bih za 20ak godina mogli zamijeniti klasične automobile. Mnogima je smiješna pomisao na električni automobil, na račun ovih automobila izbijaju svakakve šale, osobito one vezane za koliko se puni električni auto i kako. Tehnologija u svijetu električnih automobila se razvija brzo, brzih punionica je u Hrvatskoj sve više, i električni automobili su sve dostupniji. U zadnjih četiri godine razvoja mnogi električni automobili imaju dvostruku bolju bateriju koja ima realan doseg od 300 kilometara. Možda za još par godina razvoja možemo očekivati električne automobile da imaju doseg kao i kod benzinaca. Na pitanje koliko se puni električni auto odgovori su različiti, zavisi da li punite automobil doma ili na punionicama.

Koliko se puni električni auto, cijene održavanja

Električni automobili zaista zvuče ekonomično, no da li je to zaista slučaj? Električni auti su još uvijek danas i dvostruko skuplji nego klasični automobili. Na internetu možete pronaći bezbroj recenzija vezanih za električne automobile i klasične automobile, u smislu koja vrsta je isplativija i zašto. Električni auti nemaju baš nekog izgleda za preživljavanje bez dobre mreže punionica, a njih je u Hrvatskoj sve više. Kao i na benzinskim crpkama, cijena od punionica do punionica variraju, matematički gledano puna baterija na električnom autu može doći više od punog spremnika goriva. Koliko se puni električni auto? Punite li ga kod doma, to može trajati i do 40 sati. Najčešći punjači za električne automobile u Hrvatskoj su s izmjeničnom strujom AC i type 2 utičnicom, ovdje je brzina punjenja smanjena na 6 sati. Postoji također punionica istosmjernom strujom DC, i u Hrvatskoj postoji samo jedna i cijena joj je vrlo visoka, 6 kuna za kW. Prednost je puna baterija za svega 15-ak minuta, ali minus je svakako skupo punjenje. I dok su pitanja gdje kupiti električni auto, koliko se puni električni auto i da li su električni auti isplativi sve češća pitanja, odgovori još više idu u prilog klasičnim automobilima.

Koliko se puni električni auto, isplativost električnog automobila

Sada imate kratki uvid u financijski aspekt električnih automobila od njihove dostupnosti do koliko se puni električni auto. Punjači kod nas u Hrvatskoj su sve brži, ali brzina punjenja varira od auta do auta. Mnoge online usporedbe primjerice Renault klasičnih i električnih automobila su pokazali kako su i dalje klasični automobili isplativiji. Električni automobili su nastali iz potrebe prema okolišu, ali nikako nisu razvijeni s potrebom da smanje trošak u vašem novčaniku. Koliko se puni električni auto i koliko to košta je odgovor koji i dalje varira od auta do auta. Uzimajući u obzir sve navedeno, mnogi se slažu kako su električni automobili dobri radi očuvanja okoliša, ali nisu trenutno ekonomski isplativi ako radite prosječnu kilometražu. Potrebno je još puno godina razvoja i investiranja u razvoj kako bi električni automobili došli blizu današnjih automobila. Iako i u svijetu klasičnih automobila cijena goriva redovno varira, radi prednosti poput dosega i kilometraže i dalje su puno isplativija opcija za nekoga tko kupuje auto. Sigurno ćemo za par godina vidjeti i više električnih automobila uz bok klasičnih automobila na cesti, ali budućnost gdje cestu preuzimaju električni automobili će još sačekati.

Tagovi:

Više članaka

Kako sigurno surfati

Kako sigurno surfati

Javne Wi-Fi mreže su sveprisutne i često su nam dostupne u kafićima, restoranima, hotelima, zračnim lukama i drugim javnim mjestima. Međutim, korištenje javnih Wi-Fi mreža može biti opasno jer su čest