Stolni tenis pravila

Stolni tenis pravila

Stolni tenis pravila za opremu

Stolni tenis pravila jasno definiraju sve segmente ove igre pa tako i opremu koja se može koristiti u stolnom tenisu. Kada se spomene oprema, tada se misli na stol, mrežu, loptice i reket. Što se tiče stola, gornja površina mora biti pravokutnog oblika, duljine 2, 74 m i širine 1, 5 m i mora biti na visini od 76 cm od poda.

Gornja površina može biti od bilo kojeg materijala, ali je bitno da kada se loptica spusti na nju sa visine od 30 cm, ta ista loptica odskoči 23 cm. Boja površine mora biti tamna i mat, dok linije moraju biti bijele boje. Stolni tenis pravila definiraju i to da stol mora biti podijeljen na dva jednaka dijela teniskom mrežom. Teniska mreža mora biti visoka 15. 25 cm. Isto tako mreža mora biti što bliže gornjoj površini stola te mora biti pričvršćena sa strane stola.

Što se tiče loptice, ona mora biti okruglog oblika, promjera 40 mm. Težina loptice mora biti 2. 7 grama. Materijal od kojeg je napravljena mora biti celuloid ili neki slični plastični materijal i mora biti bijele i narančaste boje. Reket može biti bilo koje veličine, oblika i težine, ali kontakt područje kojim se udara loptica mora biti ravno ili hrapavo.

Stolni tenis pravila za servis

Stolni tenis pravila također jasno definiraju i postupak serviranja u stolno teniskom meču. Servis mora početi tako da se loptica nalazi u slobodnoj ruci igrača koji izvodi servis. Zatim, igrač baca lopticu vertikalno u zrak, bez ikakve vrtnje, najmanje 16 cm u vis. Kako loptica pada tako ju igrač mora udariti na način da prvo dotakne njegovu ili njezinu stranu stola, a tek onda protivnikovu.

Od početka servisa pa do udarca, loptica mora biti cijelo vrijeme iznad površine stola i također mora biti iza linije, tj. iza ruba stola. Stolni tenis pravila nadalje definiraju i to da prostor između mreže i loptice nakon servisa mora biti prazan. Svaki igrač ima odgovornost da servira tako da sudac i pomoćni suci budi zadovoljni i da odluče da je servis valjani, u protivnom ako nisu zadovoljni, vaš servis mogu proglasiti nevažećim.

Postupak servisa u parovima je identičan onom u pojedinačnom meču, samo što u parovima igrač mora servirati iz jednog ćoška stola u drugi, tj. mora servirati dijagonalno.

Stolni tenis pravila igre

Stolni tenis pravila isto tako definiraju i kako tijek meč mora ići, tko prvi servisa, kako se boduju poeni, tko smije sudjelovati na turnirima itd. Svaki meč se igra na tri dobivena seta od 11 poena. Naime, pobjednik seta je onaj igrač koji prvi postigne 11 poena, s time da razlika mora biti dva poena. U protivnom se igra sve dok jedan od igrača ne postigne dvostruku prednost.

Tko ima pravo prvog servisa se odlučuje izvlačenjem ili bacanjem novčića. Onaj igrač koji bude izabran ima pravo odabrati da li želi prvi servirati ili to želi prepustiti protivniku. Igrač ima pravo na servis sve dok osvaja poene. U trenutku kada protivnik osvoji poen, tada on servira. Svaki dobiveni poen vrijedi jedan.

Stolni tenis pravila definiraju i to tko smije igrati na određenim turnirima. Svi turniri su podijeljeni na mušku i žensku konkurenciju te su podijeljeni i po dobnim skupinama. U pojedinačnim natjecanjima žene i muškarci se ne smiju natjecati u istom ždrijebu turnira.

Tagovi:

Više članaka

Kako napraviti karting

Kako napraviti karting

Imate ideju za pokretanje vlastitog posla koja je plod mašte iz djetinjstva, karting. Razradili ste poslovan plan, imate dovoljno financijskih sredstava za realizaciju i pitate se kako napraviti karti

Kako naučiti skijati

Kako naučiti skijati

Skijanje je svakako najpopularniji zimski sport. Mnogi učenje skijanja uspoređuju s vožnjom bicikla, jednom kada ga savladate znate kako se to radi. Skijanje, kao i svaki drugi sport zahtjeva učenje i

Osvajači lige prvaka

Osvajači lige prvaka

Liga prvaka je skraćenica od UEFA Champions League i ukratko objašnjeno ovo je godišnje nogometno natjecanje koje organizira navedena UEFA za najbolje europske nogometne klubove. Ovo je jedan od najpr