Gdje je Isus razapet

Gdje je Isus razapet

Zašto i gdje je Isus razapet

Činjenica koja je neosporna je da je Isus najutjecajnija osoba i najpoznatija osoba u povijesti čovječanstva. Ovdje nije riječ o vjeri i da li ste pripadnik katoličke vjere, jednostavno zbog Isusovog života i njegovog značenja ostao je prisutan i dan danas i tako će ostati zauvijek. Osim njegovog života, njegova smrt potresla je i danas potresa cijeli svijet. Samo razapeće kroz koje je prošao Isus u to vrijeme bila je uobičajena smrtna kazna, dok je do danas gotovo kompletno nestala kao vrsta kazne. Čak je razapinjanje kao kaznu ukinuo car Konstantin I 337. godine u Rimu, kao znak poštovanja prema Isusu. Mjesto gdje je Isus razapet zove se Golgota, međutim to je samo naziv mjesta gdje je Isus razapet jer se točna lokacija još uvijek ne zna. Nekoliko je pretpostavki, gdje bi moglo biti mjesto Isusova razapinjanja. Jedino što je poznato je šira lokacija, tj. zna se da je Isus razaper ili u Jeruzalemu i vjerovatno negdje izvan zidina tadašnjeg Jeruzalema.

Vjerojatne lokacije gdje je Isus razapet

Kako je poznato i opisano u nekoliko evanđelja mjesto gdje je Isus razapet nalazi se u blizini Jeruzalema i radi se o uzvisini ili brdu koje je bilo vidljivo na daleko. Međutim velika je enigma gdje je Isus razapet, i zbog promjene vizure grada Jeruzalema od tog vremena. Sam grad prošao je nekoliko sukoba i ratova, razaranja pa se ne zna gdje su točno bile stare zidine grada kako bi se preciziralo samu jezgru grada a potom i okolicu gdje se nalaze brda kao moguće lokacije Isusova razapinjanja. Mjesto Golgota, tj. uzvisina na kojoj je Isus razapet prvi puta je identificirano u 4. stoljeću nove ere, kada ga je identificirala Helena, majka rimskog cara Konstantina. Na tom mjestu izgrađena je crkva Svetog groba, za koje se do nedavno mislilo da je mjesto gdje su razapeli Isusa. Kako se crkva nalazi unutar starih zidina grada Jeruzalema, znanstvenici su počeli preispitivati tu činjenicu, zbog toga što se po tadašnjim običajima razapinjenje obavljalo izvan grada. Za sada ne postoje čvrsti dokazi kako je mjesto gdje se nalazi crkva, tada bilo izvan zidina grada.

Gdje je Isus razapet ako ne na mjestu crkve Svetog groba

Druga opcija koja se uzima kao mjesto gdje je Isus razapet je Brdo lubanja ili Gordonova kalvarija. Inače sam naziv Golgota znači lubanja. Prije 175 godina identificirano je mjesto i brdo nalik lubanji i automatski postalo “kandidat” za mjesto gdje je Isus razapet. Nalazi se neposredno ispred vrata grada Damaska, u blizini drevne grobnice, danas poznate pod imenom Vrtna grobnica. Trenutno ne postoji konsenzus oko toga gdje je točno mjesto Isusova razapinjanja, jer obje lokacije imaju određene argumente. Također uz obje su lokacije vezane određene činjenice koje bi mogle govoriti da upravo ta lokacija nije ona gdje su razapeli Isusa. U svakom slučaju trenutni dokazi nisu dovoljno jasni kako bi se moglo točno i sigurno locirati mjesto. Možda se u budućnosti pojavi neko otkriće arheologa koje bi pomoglo u zaključivanju ove teme. Ako oko lokacije ne postoji dogovor, ono sa čim se svi slažu je kako je utjecaj samog čina razapinjanja Isusa imao veliki utjecaj na svakog čovjeka.

Tagovi:

Više članaka

Izvanredne umjetničke instalacije širom svijeta

Izvanredne umjetničke instalacije širom svijeta

Izvanredne umjetničke instalacije širom svijeta predstavljaju jedinstvenu fuziju inovacije i kreativnosti, premošćujući jaz između tradicionalnog izraza i suvremenog doživljaja umjetnosti. Ove instala