Zašto je azbest opasan

Zašto je azbest opasan

Zašto je azbest opasan i bolesti koje uzrokuje

Azbest i dalje svake godine ubije oko 5000 radnika, to je više od broja poginulih na cesti. Otprilike 20 trgovaca umire svaki tjedan kao rezultat prošlih izloženosti. Međutim, azbest nije samo problem prošlosti. Danas može biti prisutan u bilo kojoj zgradi izgrađenoj ili obnovljenoj prije 2000. godine. Kad se materijali koji sadrže azbest poremete ili oštete, vlakna se ispuštaju u zrak. Kada se ta vlakna udahnu, mogu uzrokovati ozbiljne bolesti. Te vas bolesti neće odmah zahvatiti; često im treba dugo vremena da se razviju, ali nakon dijagnoze, često je prekasno za bilo što. Zbog toga je važno da se sada zaštitite i dobro istražite zašto je azbest opasan. Azbest može uzrokovati sljedeće smrtne i ozbiljne bolesti: Mezoteliom je rak koji utječe na sluznicu pluća (pleura) i sluznicu koja okružuje donji probavni trakt (peritoneum). Gotovo je isključivo povezan s izloženošću azbestu i do trenutka kada se dijagnosticira, gotovo je uvijek smrtonosan. Rak pluća povezan s azbestom isti je kao i (izgleda isto kao) rak pluća uzrokovan pušenjem i drugim uzrocima. Procjenjuje se da postoji oko jedan rak pluća za svaku smrt mezotelioma. Azbestoza je jedna od bolesti koja ukazuje na to zašto je azbest opasan. Azbestoza je ozbiljno oštećenje na plućima koji se obično javlja nakon jakog izlaganja azbestu tijekom mnogih godina. Ovo stanje može uzrokovati progresivno otežano disanje, au težim slučajevima može biti fatalno. Zadebljanje pleure općenito je problem koji se događa nakon jakog izlaganja azbestu. Sluznica pluća (pleura) zadeblja i nabubri. Ako se ovo pogorša, pluća se mogu stisnuti i mogu uzrokovati otežano disanje i nelagodu u prsima.

Zašto je azbest opasan i što je to

Azbest je prirodni mineral sastavljen od mekih i fleksibilnih vlakana otpornih na toplinu, električnu energiju i koroziju. Te osobine čine mineral korisnim, ali također čine izloženost azbestu vrlo toksičnim te i razlog zašto je azbest opasan. Azbest je učinkovit izolator i može se koristiti u tkanini, papiru, cementu, plastici i drugim materijalima kako bi ih ojačao. Ali kada se azbestna prašina udahne ili proguta, mineralna vlakna mogu trajno oštetiti tijelo i ostvariti sve ono zašto je azbest opasan. Tijekom desetljeća zarobljena azbestna vlakna mogu prouzročiti upalu, ožiljke i na kraju genetsku štetu. Rijetki i agresivni karcinom nazvan mezoteliom gotovo je isključivo uzrokovan izloženošću azbestu. Azbest uzrokuje i druge oblike raka, kao i progresivne bolesti pluća. Zakon o hitnom odgovoru na opasnost od azbesta iz 1986. pravno priznaje šest vrsta azbesta koji spadaju u dvije kategorije: amfibol i serpentin. Azbestna vlakna amfibola imaju ravni, nazubljeni oblik. Postoji pet prepoznatih vrsta: crocidolite, amozit, antofilit, tremolit, aktinolit Serpentinska azbestna vlakna su kovrčava. Postoji samo jedna vrsta: krizotil, koji je poznat i kao “bijeli azbest”.

Zašto je azbest opasan i rizik od izloženosti

Iako azbest dolazi iz cijelog svijeta, glavni izvoznici su Rusija, Kazahstan i Kina. Otrovni mineral nekoć se kopao po cijeloj Sjevernoj Americi. Azbest se može naći u velikim naslagama ili kao nečistoća u drugim mineralima poput talka i vermikulita. Krizotilni azbest obično se nalazi kao žila unutar serpentinske stijene. Iako većina komercijalnih ležišta azbesta sadrži 5% do 6% azbesta, neka ležišta, poput ležišta Coalinga u Kaliforniji, sadrže 50% ili više azbesta. Zašto je azbest opasan? Nijedna izloženost azbestu nije sigurna, ali azbest općenito ima najgore učinke kada je osoba izložena intenzivnoj koncentraciji istog, ili ako je izložena redovito tijekom dugog vremenskog razdoblja. Azbest se akumulira u tijelu pri svakom izlaganju i ne postoji poznati način da se poništi šteta koju uzrokuje. Vlakna se lako udišu kada postanu u zraku. Važno je izbjegavati uznemirujuće proizvode koji mogu sadržavati azbest jer nitko ne bi na svojoj koži trebao iskušati to zašto je azbest opasan. Osim toga, ljudi koji žive u blizini naslaga azbesta u prirodi trebaju izbjegavati uznemirujuće tlo koje može biti kontaminirano. Većina pacijenata s bolestima povezanim s azbestom su muškarci u dobi od 60 ili više godina. To je zato što bolesti povezane s azbestom imaju dugo razdoblje latencije, a često se razvijaju desetljeća. Obično se vraćaju profesionalnoj izloženosti na radnim mjestima na kojima u povijesti rade muškarci.

Tagovi:

Više članaka