Povijest cvijeća na sprovodima

Povijest cvijeća na sprovodima

Cvijeće na sprovodima je običaj iz starijih kultura

Može se reći da je povijest cvijeća na sprovodima zapravo nenapisana, njezine fragmente nalazimo u običajima mnogih naroda, na slikarijama i artefaktima iz Starog Egipta, Stare Grčke ili Starog Rima. Pretkršćanski kultovi su poput današnjih ljudi i slavili i žalovali sa cvijećem, a koristili su ga i u ljekovite svrhe. Zato se može reći, cvijeće na sprovodima je običaj iz starijih kultura, koji je na prijelazu u Novo Doba prvo zamro, a onda ponovo oživljen.

Običaji svih naroda su prebogati natuknicama o tome, tako su neki narodi vjerovali da kad netko umre treba donijeti dva cvijeta da ne bi još netko umro, dva cvijeta, jer nevolje uvijek idu u paru. Cvijeće na groblju smrti, najdramatičnijem događaju u životu daje neko dostojanstvo i pijetet. Stari Rimljani su tijelo pokojnika kupali, mazali ga mirisnim uljima i pokrivali cvijećem. Ovisno o statusu umrle osobe i stari Grci i stari Rimljani su neke pokojnike ovjenčavale vijencima od lovora, palmi ili mirte.

I u Antici su prijatelji i rodbina donosili cvijeće na odar

Istinu o cvjetnim pogrebnim običajima treba tražiti u povijesnoj, etnološkoj, mitološkoj i arheološkoj građi. Sigurno se zna da su stari Egipćani balzamiranje doveli do savršenstva i da su ako su ostavljali hranu i dragocjenosti u grobnicama imaliinekicvjetniritualzapokojnika. I u Antici su prijatelji i rodbina donosili cvijeće na odar pokojnika, svirali oko odra, kuhali u kući i jeli, a današnje karmine su možda samo refleksija na stare rimske običaje. No, današnji pogrebni vijenci nose pečat našeg vremena.

U narodnim preporukama o postupanju sa pokojnikom stoji savjet da se u lijes ne stavlja svježe cvijeće jer će iz lijesa dolaziti težak miris, to je iz vremena u kojem se bdjelo uz pokojnika u kući do polaska na groblje. Zato se i danas aranžman stavlja na poklopac lijesa, a svi vijenci, grobni buketi i aranžmani oko lijesa i voze se za lijesom do mjesta ukopa, a po grobu se rasporede kada je ukop dovršen.

Tko krade cvijeće s groblja donosi nesreću

Nekada se u medijima pisalo naveliko o kradljivcima i pljačkašima grobova koji devastiraju grobove i šire sablasni strah i jezu. Danas nitko ne sahranjuje svoje pokojnike s dragocjenostima, ali ima kradljivaca cvijeća i o tome se naveliko priča. Ali, tko krade cvijeće s groblja donosi nesreću onom kome ga je darovao, ako ga prodaje velika nesreća može snaći i njega i kupca. Ne škrtarite sa cvijećem za sprovod ako želite zaslužiti poštovanje svoje zajednice.

Ponijeti cvijeće s groba doma nikada nemojte to donosi nesreću, ako ga je netko drugi ostavio, a ne znate tko i s kojim namjerama, bacite ga tamo gdje se odlažu uvenuli i osušeni vijenci za sprovod. Danas sprovodi umrlih mladića ili djevojke pomalo nalikuju na svadbene obrede zbog izbora bijelog cvijeća za vijence grobne bukete i aranžmane, a bijeli cvjetovi na neki način i simboliziraju njihovu mladost i svadbu koju nisu imali i nikada više i ne mogu imati.

Tagovi:

Više članaka