Kako izgledaju tarot karte

Kako izgledaju tarot karte

Tarot karte povijest

Tarot karte su se tokom povijesti razvijale iz različitih smjerova i nastajale u različitim krajevima kod različitih naroda. Ovo drevno učenje treba razumijevati što tumači tarot i čemu ono služi. U doba starih Egipćana tarot je korišten za proricanje budućnosti i tarot majstore su si mogli priuštiti samo bogati staleži.

Iako potječe od raznih starih naroda kao što su Maje, Kinezi, Egipćani svugdje je tarot služio za proricanje budućnosti, a tarot karte su bile pomagalo tarot majstorima i pomoću karata su tarot majstori dobivali uvid u sijelu sliku, od prošlih događaja, sadašnje situacije, te razvoja budućih događaja.

U arheološkim nalazima pronađene su prve karte za tarot iz 15 tog stoljeća na području današnje Italije. Te prve karte za tarot su imale četiri osnovna simbola koja su predstavljala četiri staža. Pehar je bio simbol svećenstva, štapovi simbol plemstva, novčići simbol trgovaca, a mačevi simbol vojnika i ratnika. Ova četiri simbola su se zadržala i danas na kartama za tarot, ali i na igraćim kartama poznatiji kao karo, tref, pik i srce.

Tarot karte vrste

Tarot karte imaju simbole kao i igraće karte, te su se ti simboli zadržali i do današnjeg doba. No, karte za tarot u odnosu na igraće karte se razlikuju po slikama koje svaka ima svoju simboliku i tarot majstori znaju tumačiti svaku sliku na tarot kartama i njihovo značenje.

Najpopularnije tarot karte koje se danas koristi razvijene iz različitih smjerova tarota su klasične karte, ciganice, francuske karte za tarot. Ovisno o vrstama karata za tarot otkuda potječu takve su i tehnike korištenja karata za tarot. A tarot majstori koriste one karte koje njima osobno odgovaraju i kojima se najviše vole služiti.

Špil karata za tarot se sastoji od ukupno 78 karata, te se špil dijeli na dva dijela koji se zovu Velika Arkana i Mala Arkana. Velika Arkana sadrži 22 karte, a Mala Arkana sadrži 56 karata tarota. Oba dijela karata ima svoju ulogu kod postavljanja i otvaranja karata za tarot, te tumačenja značenja otvorenih karata za tumačenje prošlosti, sadašnjeg stanja i budućnosti za osobu koja postavlja pitanje.

Tarot karte i otvaranje

Kao što su se iz različitih naroda razvile različite tarot karte, tako su se razvijali i postupci otvaranja tarot karata. Otvaranja karata u tarotu ima svoje posebno postavljanje ovisno o stilu i načinu otvaranja karata, te se prema položaju karte tumači značenje otvorene karte i daje odgovor osobi koja postavlja pitanje.

Najčešće korišten način otvaranja karata tarota je ljubavni tarot koji ima više vrsta otvaranja, a ljubavni tarot daje odgovore na pitanja koja su vezana uz ljubav. Ovisno o položaju otvorene karte tarot majstori će biti u mogućnosti dati odgovor što u ljubavi očekuje osobu u budućnosti i kamo vodi ljubavna veza za koju se postavlja pitanje.

Tarot karte kod otvaranja 6 karata omogućava odgovore na pitanja u kojima se daju odgovori da ili ne. Osoba koja postavlja pitanje će ga postaviti na način da bi mogla dobiti odgovor da ili ne. No, otvaranje sa šest karata će analizirati cijelu situaciju osobe koja postavlja pitanje jer će karte tumačiti i prošlost, i sadašnjost, te budućnost koja slijedi za osobu koja postavlja pitanja.

Tagovi:

Više članaka