Pikado pravila

Pikado pravila

Pikado pravila igre

Pikado pravila jasno definiraju kako mora izgledati pikado ploča. Svaka ploča mora biti podijeljena na dvadeset segmenata i mora imati središnji dio, tzv. „bullseye“. Segmenti su označeni brojevima od 1 do 20. Svaki segment ima 4 područja bodovanja: „ 2 single“, „ 1 triple“ i „ 1 double“.

Bullseye ima vanjski krug koji vrijedi 25 bodova i unutarnji krug koji vrijedi 50 bodova. Središnji dio ploče mora biti izdignut od poda na visini od 1, 7 m. Igrači bacaju strelice na udaljenosti od 2, 4 metra. Udaljenost sa koje moraju bacati je označena linijom. Pikado pravila jasno definiraju i ostale segmente igre.

Tko će prvi bacati u meču se odlučuje na način da svaki igrač jednom baci strelicu i tko ima bolji rezultat prvi baca. Svaki igrač baca tri strelice po krugu. Svaka strelica koja ne završi na ploču predstavlja nula bodova. Postoje različiti oblici pikado meča koji se mogu igrati. Sa malo imaginacije i sami možete osmisliti svoj vlastiti oblik meča. Tri najpopularnija oblika su: 301 brojanje, 501 brojanje i Cricket.

Pikado pravila 301 i 501 brojanja

Pikado se najčešće igra, bilo da je riječ o službenim natjecanjima ili običnom prijateljskom meču u pubu, o obliku 301 ili 501 brojanja. Pikado pravila za oba oblika su ista, samo se razlikuje broj bodova koji se mora ostvariti. Naime, nije striktno određeno da taj broj mora biti 301 ili 501.

To može biti bilo koji x01 broj, kao naprimjer 701 ili 901. No, ipak daleko najčešći su 301 i 501 broj. Ukoliko niste upoznati sa time koja su pikado pravila 301 i 501 oblika meča, onda pročitajte svakako ovaj tekst. Dakle, poanta je u što manje rundi doći od 301 ili 501 do nule. Naime, rezultat svakog kruga vam se oduzima od ukupnog iznosa, bilo da je riječ o 301 ili 501. Igrač koji prvi dođe do nule je pobjednik.

Morate izaći iz igre sa točnim brojem. Naime, ako vam treba 15 bodova da izađete, a vi pogodite 20, tada vaš rezultat ostaje 15.

Pikado pravila za igru Cricket

Treći najkorišteniji oblik pikado meča je Cricket. Ovaj oblik se uvelike razlikuje od oblika 301 i 501 brojanja. Stoga, pikado pravila za ovaj oblik su drugačija od pikado pravila za 301 i 501 brojanje. Cilj u Cricket igri je pogoditi svaki segment od 15 do 20 tri puta. To je poznato kao zatvaranje broja.

Segmenti od 1 do 14 se ne uzimaju u obzir tijekom bodovanja. Pojedinačni segment se računa kao jedan pogodak, dupli segment se računa kao dva pogotka, a trostruki segment se računa kao tri pogotka. Igrač koji prvi pogodi svaki oda segmenata tri puta je pobjednik. Na vama i na vašim prijateljima je da se dogovoriti koji oblik pikado meča želite igrati i za koji smatrate da je najuzbudljiviji za vas.

To je moguće samo ako je riječ o prijateljskom meču. S druge strane, ako se prijavite na određeni turnir onda organizatori turnira biraju oblik pikado meča i na vama je da poštujete pravila tog oblika.

Tagovi:

Više članaka

Kako napraviti karting

Kako napraviti karting

Imate ideju za pokretanje vlastitog posla koja je plod mašte iz djetinjstva, karting. Razradili ste poslovan plan, imate dovoljno financijskih sredstava za realizaciju i pitate se kako napraviti karti

Stolni tenis pravila

Stolni tenis pravila

Stolni tenis pravila jasno definiraju sve segmente ove igre pa tako i opremu koja se može koristiti u stolnom tenisu. Kada se spomene oprema, tada se misli na stol, mrežu, loptice i reket. Što se tiče

Kako naučiti skijati

Kako naučiti skijati

Skijanje je svakako najpopularniji zimski sport. Mnogi učenje skijanja uspoređuju s vožnjom bicikla, jednom kada ga savladate znate kako se to radi. Skijanje, kao i svaki drugi sport zahtjeva učenje i